Psykologin bakom bloggintresset

Vad är det då som gör att människor läser andra människors bloggar? Det kan man fråga sig. Om jag, till exempel bloggar om en Flyttstädning Landskrona, vad är det då som gör att läsaren intresserar sig för att just jag bloggar om detta? Det finns säkert psykologer som har det korrekta svaret på den frågan och som forskat i ämnet men här gör vi den egna analysen eftersom vi behöver förstå läsaren för att lyckas med bloggandet.

Unga tjejer är stjärnor i bloggosfären

Några som ofta lyckas riktigt bra med sina bloggar är unga tjejer. Anledningen till detta är mest troligt att andra unga tjejer behöver rollmodeller. Man vill helt enkelt kunna jämföra sitt egna liv med andra tjejers liv, företrädesvis tjejer i den egna ålderskategorin och från den egna socialklassen. Ibland kanske läsaren vill drömma sig bort och kanske är det den troliga orsaken till att man följer kändisar. Människor är imitatörer. Man väljer ut en personlighet som man vill efterlikna för att hämta influenser och idéer som passar den egna personligheten. Man vill skapa image, image betyder bild. Man skapar en bild av sig själv därför att man vill skapa ett intryck hos betraktaren. Detta med image är viktigt för såväl bloggaren som för läsaren. Läsaren söker efter en bild som vederbörande vill efterlikna för att kunna bygga upp sin egen image. Att unga tjejer lyckas så väl i bloggosfären har med detta bildskapande att göra. Det är inte lätt att vara ung tjej i puberteten och därför vill man gärna ha en medvandrare och detta finner man i diverse bloggar. Därför är bilderna viktiga och det är också därför tjänster som Instagram fungerar så bra. En person som var tidigt ute och gjorde en karriär av sitt bloggande var Isabella Löwengrip som dessutom delar med sig av tips kring bloggande som andra tjejer kan dra nytta av. Killar med för den delen.

Hitta en nisch

Om man ska inrikta sig på unga tjejer så är det främst sminktips och “dagens outfit” och andra identitetsrelaterade ämnen som är lockande på just den målgruppen. Killar är mindre noggranna med själva imagen och följer hellre bloggar och webbsidor som appellerar till det egna intresseområdet. Detta är anledningen till att till exempel PewDiePie lyckats nå en stor publik av spelintresserade. Hans främsta fokus är spel, något han delar med främst killar världen över. I vanlig ordning finns det ingen regel utan undantag så han når även ut till tjejer förstås, främst spelintresserade tjejer men garanterat även helt vanliga beundrarinnor, precis som unga pojkband. Poängen är att han gjort en karriär av sitt stora intresse. Han har nischat sig. Det är det starkaste tipset oavsett vad man har för avsikt att blogga om – välj något som fångar ditt intresse och engagerar dig. Då blir innehållet autentiskt och intressant – och så tröttnar du inte på det du gör.