Olika typer av bloggar: vardagsbloggen

En typ av blogg som fullkomligt exploderat online under de senaste åren är vardagsbloggen, även kallad lifestyle-blogg. Lifestyle betyder livsstil på engelska och förenklat kan man i dessa bloggar följa personers vardag. En del bloggare lever vardagsliv som många drömmer om och inläggen innehåller ofta både betalda reklamresor och överfulla fruktfat med chokladpraliner. Dock finns det andra, något mer jordnära, bloggar som fokuserar mer på en vardag som innehåller allt ifrån blöjbyten och stressiga lämningar på skolan, till sena jobbkvällar och snabbmakaroner med falukorv till middag. Den sistnämnda genren är oerhört populär i Sverige eftersom det är detta liv många av oss lever. Bloggarna innehåller även många tips om hur man sätter guldkant på vardagen med enkla medel.

Kvinna framför dator

I en vardagsblogg kan man läsa om olika ämnen som är aktuella i bloggarens vardag. Om det är dags för bilköp får läsaren veta det senaste om allt från laddhybrider till vilka leasing-avtal man tittar på. Kort och gott får man en inblick i vardagens små och stora bekymmer och det är också det som lockar det stora läsarantalet. För många blir bloggen en slags publik dagbok som man skriver både för sig själv och för andra, medan andra bloggare väljer att försöka bygga upp ett personligt varumärke som kan locka företag till att annonsera på bloggen. I Sverige finns det ett par stora bloggprofiler som driver så kallade vardagsbloggar som heltidsjobb. De har egna företag och tjänar stora summor på samarbeten med välkända varumärken och genom att generera klick till olika online-affärer. Ett exempel är Victoria Riis som driver den egna sajten Matplatsen. Från början delade hon med sig av recept på diverse lättlagade rätter, både till vardag och fest, men bloggen har nu utvecklats till vad man nästintill kan likna en marknadsplats där man dagligen kan följa hennes vardag.

Att tänka på om man bloggar om vardagen

Mat på spisen

Oavsett hur man väljer att porträttera sin vardag är det viktigt att värna om sin integritet. Man ska alltid rådfråga sin omgivning ifall de är okej med att nämnas vid namn i bloggen, samt få samtycke till att eventuella fotografier publiceras. Kritiker menar att bloggare inte tänker på sin integritet men så är inte fallet. En blogg är ett sätt att dela med sig av vardagen till andra, vilket kan bidra med både fakta, insikt och inspiration till läsarna. att lära sig av varandra om varandra är ett ledord för en del bloggare som väljer att öppna upp sina liv på nätet. Det finns bloggare som är ofrivilligt barnlösa och som i många år kämpat med IVF och som väljer att ge support till andra i samma sits genom att skriva ner sina erfarenheter. Andra väljer att öppet berätta om hur vardagen med ett förståndshandikappat barn är för att på så sätt bidra till en öppen förståelse kring deras vardag. Om man vill starta en vardagsblogg kan man börja i liten skala genom att skriva ner ett par rader varje kväll om hur dagen varit. Det blir därefter enkelt att skapa en röd tråd som löper genom bloggen.