Olika typer av bloggar: motorbloggen

En typ av blogg som ofta inte får lika mycket uppmärksamhet i media som modebloggar, matbloggar eller inredningsbloggar är motorbloggen, det vill säga bloggar om bilar, motorcyklar och motorsport. Det kan tyckas märkligt, med tanke på att bilar och motorer är ett vanligt intresse, men en anledning till att ämnet inte ges lika mycket uppmärksamhet kan vara att man inte vill främja en hobby som har sådan negativ miljöpåverkan. Det går dock att blogga om bilar och motorer och ändå ha miljön i åtanke, till exempel genom att rikta in sig på miljöbilar och de framsteg som görs inom detta område. Sannolikt kommer man då att skriva om en eller flera Hyundai bilar, eftersom Hyundai ligger i framkant när det gäller utvecklingen av miljöbilar.

En motorbloggare som försöker täcka in både miljöbilar och allt annat som är relaterat till motorer är Tommy Svensson, som bloggar för både Karlstadsbladet och Ystad Allehanda. Hans blogg är minst sagt bred, då han skriver om allt från resultaten i Nascar till kartläsare inom rally som har gått bort och nya bilmodeller som lanserats hos olika biltillverkare. Det är mycket svårt att bibehålla en så bred blogg, både för att den blir spretig (vilket kan stöta bort läsare, då det dyker upp för mycket innehåll som de inte är intresserade av) och för att det krävs ständiga uppdateringar och omfattande omvärldsbevakning för att hålla sig själv (och därmed bloggen) uppdaterad på alla områden man vill täcka in. Svensson lyckas dock mot alla odds, och det är en blogg där alla motorintresserade kan hitta något för dem.

Andra motorbloggar är mer nischade, vilket är det som brukar rekommenderas när man startar en blogg. En vanlig avgränsning är till exempel att motorbloggarna riktar in sig på en särskild motorsport. Det gäller till exempel F1-bloggen, en av Aftonbladets bloggar, som drivs av Anna Andersson (som även skriver för Sportbladet). Så som namnet antyder handlar bloggen om Formel 1, och tack vare att bloggen är nischad kan Andersson gå in på detaljer i ämnet på ett sätt som inte är möjligt om man har en blogg som Svenssons; Andersson grottar ner sig i allt från däckstatistik till analyser av testresultat för bilar och förare. Den perfekta bloggen om man vill veta allt om Formel 1, med andra ord.