Olika typer av bloggar: bokbloggar

För de som inte är insatta kan det kanske tyckas märkligt att det finns ett helt bloggcommunity som är uppbyggt kring böcker, men litteraturvärlden är stor, med många genrer och evenemang (utöver Bokmässan), vilket betyder att det finns utrymme för både generella och mer nischade bokbloggar på nätet.

En av de mest kända bokbloggarna är Bokhora, som har runt 15 000 läsare i veckan. Bloggen startades år 2005 av fem kvinnor: Carolina Angbjär, Jessica Björkäng, Johanna Karlsson, Johanna Lindbäck och Johanna Ögren. Något som är intressant är att dessa fem kvinnor inte kände varandra i verkliga livet när de startade bloggen; de hade träffats på nätet via sina egna bloggar, där de diskuterade böcker och litteratur i kommentarsfälten på varandras inlägg. Bloggen har sedan dess fått andra skribenter, bland andra Marcus Stenberg, som tillkom vintern 2014-2015 och som var den första mannen att skriva på bloggen. Bokhoras framgång har inte bara märkts av genom antalet läsare på bloggen, utan också genom att bloggen har belönats med flera priser, bland annat Forna Books Blog Award, med en prissumma på 25 000 kronor. Det var antagligen välbehövda pengar, eftersom de flesta av skribenterna på bloggen har ett annat arbete vid sidan om Bokhora. Kanske kunde de med detta bidrag ägna mer tid åt det annars obetalda arbetet med bloggen.

En annan välkänd bokblogg i bokbloggskretsar är Lyrans Noblesser. Lyran håller bland annat i ett uppskattat slags cirkelinlägg som hon kallar ”Tematrio”. Inlägget går ut på att Lyran börjar med att skriva en lista på tre böcker på temat (som kan vara allt från en viss genre till böcker man tyckte var oväntat bra), och alla bloggare som känner sig hugade kan sedan delta i tematrion genom att själv skriva ett inlägg och lista sina egna böcker.

En nackdel med att driva en bokblogg är att man hela tiden måste hålla sig uppdaterad med de senaste bokreleaserna, vilket dels betyder att man gör av med en hel del pengar för att köpa in dem, dels innebär att man kanske inte alltid kan läsa det man själv känner för, eftersom bloggens aktualitet kommer först. När man har fått tillräckligt många läsare till bloggen skickar förlagen i många fall gratis recensionsex av sina böcker till bokbloggare, vilket i alla fall löser det första problemet. Om man innan dess skulle behöva låna pengar för att kunna köpa den senaste storsäljaren av en populär författare för bloggens skull, ska man först jämföra privatlån hos Sambla. Då kan man nämligen vara säker på att man får så bra villkor som möjligt för sitt privatlån, så att man kan betala tillbaka lånet snabbare och enklare.