Hyundai Kona, en ny elbil med god räckvidd

Det har sagts förr, men det kan visa sig vara så att 2019 är elbilens år. En av det nya årets mest spännande elbilar kan mycket väl vara Hyundais nya modell Kona. Hyundai Kona är en ganska dyr bil som man får betala runt 400 000 kronor för.

En av bilens största fördela på pappret är räckvidden, vilket är en intressant sak vad gäller elbilar. En Hyundai Kon kan ta sig 44,9 mil på en enda laddning. Det räcker gott och väl för att till exempel åka bil hela vägen mellan Gävle och Norrköping.

Eftersom det rör sig om en elbil så får man dra av ganska mycket pengar vad gäller den statliga skatten. Grundpriset är 409 000 kronor men efter statlig rabatt på 60 000 kronor får man istället betala totalt 349 000 kronor, vilket gör att bilen blir något mer av en bil för den breda marknaden även om den fortfarande placerar sig i det högre skiktet i mellanprisklassen.

Det är inte endast Teslas bilar som har tagit ett steg framåt och nu har en räckvidd på 40 mil eller mer. Konkurrensen hårdnar om marknaden för elbilar och elbilens framtid ser ljus ut. Nyligen har de nya regeringspartierna gjort upp med de liberala partierna om att förbjuda de bilar som drivs med bensin och diesel redan år 2030 i Sverige. Det gör att åtminstone i Sverige så blir det inom ett antal år inte mycket till val för biltillverkare och konsumenter. Elbilen lär ta över marknadsandelar, men frågan är i vilken takt det sker.

När elbilarna får allt längre räckvidd så kommer troligen försäljningen av elbilar ökar en del. Elbilar har än så länge inte stått för en så stor andel av försäljningen och det beror både på relativt höga priser och en räckvidd på runt 25 mil eller mindre. Hyundais Kona har en ganska god räckvidd på över 44 mil, samtidigt som den har ett pris som känns någorlunda rimligt.

Hyundai Kona har ett imponerande starkt batteri på 64 kilowattimmar som är hemligheten bakom den imponerande räckvidden. Bilen är en ganska liten SUV som mäter 4,18 meter i längd. Vikten är cirka 1750 kilo och följer en trend med allt större och tyngre bilar, något som inte minst SUV:arna bidrar en hel del till. Bilens bredd är 1,8 meter.

Elmotorn har 204 hästkrafter och bilen har en blygsam topphastighet på 167 kilometer i timmen. En faktor som kanske drar ner värdet en aning vid en eventuell bilvärdering som man kan göra om man är intresserad av hur värdet på en bil står sig. Däremot har elbilar färre komponenter som slits ut vilket kan öka andrahandsvärdet.

Med snabbladdning tar det runt 54 minuter att ladda upp bilens kraftiga batteri till 80 procent.