En värld av bloggar!

Sedan Internets framfart i början av 2000-talet har vi sett många trender komma och gå. Vi har sett olika typer av hemsidor, vi har sett flugor och tillfälliga snackisar försvinna snabbare än de dök upp, och vi är fortfarande bara i webbens vagga. Vad kommer egentligen att ta oss med storm härnäst, och vilka trender har faktiskt varit genomgående en längre tid? Sociala medier är någonting vars oerhörda genomslag vid det här laget är svårt att förneka, och oavsett hur länge de kommer fortsätta se ut och fungera på exakt det sätt de gör nu, så kan vi nog alla enas om att tvåvägskommunikation över Internet är någonting som är här för att stanna.

Och visst där andra trender som har kommit men ännu inte gått – företeelser på webben som vi fortfarande inte har sett det sista av. Ja, det gör det verkligen, och en av de allra mest populära det senaste åren har förstås varit bloggen.

Så, till att börja med – innan vi dyker in i den värld av olika typer av bloggar som finns där ute – så måste vi förstås gå till botten med vad en blogg faktiskt är!

Ordet “blogg” är till att börja med en försvenskning av engelskans “blog”, som i sin tur är en förkortning och förenkling av det engelska ordet weblog – en kombinationen av orden web och log. En blogg är egentligen den allra enklaste typen av en hemsida eller webbplats som finns – det är en levande onlinedagbok som vem som helst kan publicera. Kravet för att någonting ska kunna kallas för en blogg är att det sker publikationer av personen eller personerna som driver bloggen, och detta ska gärna ske regelbundet. Det finns dock ingenting som säger att en blogg är mindre av en blogg bara för att man under en period slutar att publicera nya inlägg, men faktum är att det inte är mycket poäng med en blogg där det inte skrivs något.

Så, en blogg är alltså en regelbunden publikation på Internet som görs av en eller flera personer gemensamt, och som kan handla om i stort sett precis vad som helst. Poängen är att vem som helst kan starta en blogg om vad han eller hon behagar, och sedan publicera nästan vad som helst – så länge det inte strider mot lagen, förstås.

I kommande artiklar kommer vi ta en närmare titt på några av de absolut mest populära typerna av bloggar som finns där ute på nätet, och förhoppningsvis sprida lite klarhet i vad de vanligtvis brukar utmärkas av för typ av innehåll. Förmodligen har vi ännu inte sett i närheten av alla de typer av bloggar som kommer att nämnas i historieböckerna, men vi börjar med vad vi vet idag!