Begagnad bil – misstagen du ska undvika

Du är på jakt efter en ny bil. Kanske är det din absolut första, eller så vill du helt enkelt bara uppgradera dig. Oavsett varför man väljer att köpa sig en ny bil är det många som vänder sig till annonssajter eller bilhandlare som säljer begagnade bilar. En begagnad bil kan vara precis lika bra som en ny och dessutom får man den till ett mycket lägre pris.

Att köpa en begagnad bil innebär också stora risker, precis som många andra stora beslut här i livet. Ska ni ombilda hyresrätter till bostadsrätter kan ni ta hjälp av Nabo som vägleder er hela vägen, men när det gäller att köpa ny bil kan det vara svårare. Har man ingen bilkunnig person vid sin sida behöver man förlita sig helt på den egna kunskapen. Det finns många misstag som du kan råka göra när du ska köpa en begagnad bil. Vi vill att du ska bli så nöjd som möjligt och har därför satt ihop en lista med de absolut vanligaste misstagen som dock kan stå dig dyrt.

Checklista för misstag att undvika

  • Däck – Att titta på däcken är viktigare än du kan tro och många glömmer att undersöka dessa. Det kan dock bli väldigt dyrt om du, efter köp, inser att du behöver köpa nya vinter- och sommardäck. Se därför till att ta med däckens skick i beräkningen.
  • Fordonsskatt – Vad kommer skatten att ligga på för den bil som du planerar att köpa? Gör inte misstaget att strunta i att kolla upp detta. Du kan hitta ett flertal olika bilar där du bara behöver betala några hundralappar om året, samtidigt som det finns bilar där fordonsskatten ligger på 10.000 kronor och uppåt.
  • Service – Är det snart dags att serva bilen och vad är det då för ingrepp som ska utföras? Alla modeller av bilar är försedda med sin egen serviceplan för att de ska hålla så bra och så länge som möjligt. Titta i serviceboken och se om det är något mycket kostsamt som eventuellt kommer att behöva bytas eller åtgärdas snart. Detta är ett mycket bra sätt för dig att kunna pruta ner priset ordentligt. En stor service innebär en rejäl utgift.
  • Bilen är inte besiktigad – Då är det dags att vara på sin vakt. Det är inte ovanligt att man kan hitta annonser där bilar är obesiktigade och som du kan köpa till ett relativt lågt pris. Anledningen till varför du ska se upp är för att risken är stor att bilägaren är medveten om att det finns ett stort problem med bilen. Det är lättare och bekvämare för bilägaren att lägga över kostnaden och problemet på dig istället. Undvik därför obesiktigade bilar.