Alkohol och bilkörning

De allra flesta vet nog att det inte lämpar sig att dricka alkohol när man kör bil. Men hur många vet hur länge alkoholen faktiskt finns kvar i kroppen? Troligen inte fullt lika många. Oavsett om man bara har tagit ett glas vin, eller om man har druckit en hel flaska bör man hålla sig borta från bilen under flera timmar.

Vin till maten

Då och då kan det vara gott att ta ett glas Appassimento till maten eller när man bara sitter och pratar lite. Om man ska köra bil gäller det dock att tänka efter lite extra. Om man vill dricka vin kan det vara klokt att man tar en taxi hem, eller kanske en skön promenad. Ett annat alternativ är också att man övernattar på den plats där man äter.

Hur länge har man alkohol i kroppen?

Hur länge man har alkohol i kroppen kan variera stort. Det beror bland annat på hur mycket man dricker, hur snabbt och om man äter något samtidigt. Vem man är som person spelar också stor roll. Förbränningen varierar nämligen beroende på om man är smal, överviktig, eller på om man helt enkelt har en snabb förbränning av alkohol.

Om man har druckit flera glas vin, öl eller sprit kan det rent av vara så att man har sprit kvar i kroppen, och kommer att ge positivt utslag på alkomätare i upp till 20 timmar efter att man har druckit sitt sista glas.

Vad händer om man kör onykter?

Om man kör onykter kan det resultera i flera saker. Man kan ha tur och komma dit man ska utan kontroller eller andra problem. Man kan också ha riktig otur och vara med i eller orsaka en trafikolycka. Det kan till exempel handla om att man råkar krocka med någon eller något, om att man kör av vägen eller rent av om att man kör på och skadar eller dödar ett djur eller en människa.

Med lite mindre otur kanske man bara hamnar i en poliskontroll. Om man har en låg alkoholnivå i kroppen kan man ge ett svagt utslag. Många gånger kommer resultatet att ha försvunnit när det tas ett blodprov på den misstänkte och då får man gå fri. Om utslaget däremot är kraftigt kan man bli av med sitt körkort direkt på plats. Det är dock som så att man inte får köra vidare med bilen oavsett hur lågt utslag man fått. Om bilen står olämpligt kan en medpassagerare som är nykter och har körkort köra iväg bilen. Om inte får man ringa någon som hämtar den, alternativt ta dit en bärgningsbil. I de fall man trots allt fortsätter köra direkt efter och polisen upptäcker det är risken stor att körkortet dras in.