Hur stor genomslagskraft har bloggar i livet?

En blogg kan innehålla precis vad som helst. Internet ger alla människor möjlighet att dela med sig av sina tankar och känslor, och en blogg är ett bra verktyg för just det. Oavsett om du vill prata om politik, en hobby eller ditt liv i största allmänhet kan en blogg erbjuda dig en plattform att göra det. Många människor har till och med lyckats livnära sig på sin blogg genom att skriva saker som väldigt många är intresserade av. Under tidiga 2010-talet blev många svenskar kända genom sina livsstilsbloggar, och de har därefter gjort karriär på andra områden.

Livsstilsbloggar blev omåttligt populära

Om man lyckas skaffa sig en tillräckligt stor publik kan man tjäna rejäla pengar på en blogg genom att samarbeta med företag på olika sätt. Dels genom direkt reklam, att sälja reklamplats på sin blogg. Alternativt kan man skriva om olika företag och deras tjänster, man kan till exempel tipsa om jämförelsesajter som Zmarta, eller ta emot kläder och skor från tillverkare som man sedan testar och skriver om i bloggen. Vissa bloggare har blivit så pass kända att de kunnat övergå till en karriär inom TV eller produktion av podcasts. En politisk kommentator med en stor blogg kan med ett inlägg påverka utgången av ett val eller en omröstning. En blogg kan alltså vara ett kraftfullt verktyg.

Det finns exempel på bloggare som skrivit att man kan bleka tänderna med hjälp av salt, vilket ledde till att många försökte. Det är med andra ord tydligt att många litar på allt vissa bloggare skriver och tar dem på orden oavsett. Bloggare är alltså mäktiga trendsättare vilket gör dem extremt värdefulla för företag som vill få ut information om deras produkter till sina målgrupper. Detta innebär att man som läsare bör tänka sig för både en och två gånger innan man bestämmer sig för att köpa något som rekommenderats av en bloggare.

Många bloggare rekommenderar produkter

Ibland producerar bloggare även sina egna produkter. Det blir dock inte alltid så bra när bloggare utvecklar produkter de sedan skriver om. Sommaren 2017 lanserade två kända svenska bloggare ett kosttillskott för kvinnor som fick pris för “årets sämsta produkt”. Om du vill tjäna pengar på din blogg, se till att inte försöka lura dina läsare. I dagens samhälle hålls bloggare, precis som alla kändisar, mot en extremt hög standard.